Warto wiedzieć: suche drewno – mokre drewno
Luty 12, 2009
Suszenie drewna jest konieczne, bo mokre może mieć nawet dwukrotnie mniejszą wydajność cieplną (część ciepła zamiast ogrzać mieszkanie zostanie spożytkowana na osuszenie opału i odparowanie wody z paleniska).
Mokre drewno pali się gorzej, dymi i zanieczyszcza kominek oraz komin.
Aby sprawdzić, czy drewno jest dostatecznie suche, nie potrzeba wilgotnościomierza. Przy wilgotności rzędu 23-25% wystarczy dotknięcie ręki, aby odczuć, że drewno jest mokre.
Nigdy nie sezonujemy drewna do kominka w postaci całych, nie rozłupanych bali, bo nawet w długim okresie czasu wilgoć z jego środka nie odparuje i drewno zbutwieje. Bale należy przeciąć na odcinki dostosowane długością do wymiarów paleniska i rozłupać na połowy czy ćwiartki.
Drewno do kominka sezonujemy w przewiewnym, ale zadaszonym miejscu – najlepiej pod wiatą, czy w szopie z ażurowym deskowaniem ścian, umożliwiającym swobodne przewiewanie.
W przypadku sezonowania drewna, przy ścianie domu pod wydatnym okapem, powinniśmy przynajmniej raz w roku przełożyć całą pryzmę, aby zapobiec zawilgotnieniu i zagrzybieniu wewnętrznej części stosu i ściany domu, przy której jest złożony.
Palenie mokrym drewnem powoduje efekt brudnej szyby.