


Marzec 5, 2009
Wcale nie jest to takie łatwe, szczególnie dla mieszkańca bloku czy kamienicy. Przed pierwszym rozpaleniem kominka warto przeczytać instrukcję jego obsługi. Wygląda to zazwyczaj tak:
– umieść zmięty papier gazetowy na środku wkładu kominkowego. Na samej górze ułóż drewno rozpałkowe, krzyżując poszczególne kawałki. Otwórz zasuwy powietrzne, zapal papier.
– Po rozpaleniu drewna rozpałkowego włóż do paleniska drobne i średnie kawałki drewna, a następnie zamknij drzwiczki.
- Po nagrzaniu się wkładu kominkowego (co zajmuje około 20 minut) ustaw zasuwy główne wlotu powietrza w pozycji dostosowanej do żądanej temperatury. Całkowite zamknięcie wlotów powietrza znacznie spowalnia proces spalania.
Na początku eksploatacji kominka w nowym domu mogą wydobywać się nieprzyjemne zapachy z otworów wylotowych. Wynika to z “świeżości” powierzchni wewnątrz kominka. Zapachy te powinny zaniknąć po kilku rozpaleniach. Jeśli dzieje się inaczej – należy niezwłocznie skontaktować się z instalatorem.