Rozpalanie w kominku krok po kroku

Marzec 5, 2009  

Wcale nie jest to takie łatwe, szczególnie dla mieszkańca bloku czy kamienicy. Przed pierwszym rozpaleniem kominka warto przeczytać instrukcję jego obsługi. Wygląda to zazwyczaj tak:

– umieść zmięty papier gazetowy na środku wkładu kominkowego. Na samej górze ułóż drewno rozpałkowe, krzyżując poszczególne kawałki. Otwórz zasuwy powietrzne, zapal papier.

– Po rozpaleniu drewna rozpałkowego włóż do paleniska drobne i średnie kawałki drewna, a następnie zamknij drzwiczki.

- Po nagrzaniu się wkładu kominkowego (co zajmuje około 20 minut) ustaw zasuwy główne wlotu powietrza w pozycji dostosowanej do żądanej temperatury. Całkowite zamknięcie wlotów powietrza znacznie spowalnia proces spalania.

Na początku eksploatacji kominka w nowym domu mogą wydobywać się nieprzyjemne zapachy z otworów wylotowych. Wynika to z “świeżości” powierzchni wewnątrz kominka. Zapachy te powinny zaniknąć po kilku rozpaleniach. Jeśli dzieje się inaczej – należy niezwłocznie skontaktować się z instalatorem.